Succesvol begin van samenwerking met Healthy Seas

Hyundai maakt zich sterk voor een schoner milieu en een duurzamere toekomst voor volgende generaties. Daarom sloeg het in april dit jaar de handen ineen met Healthy Seas, een Nederlandse natuurbeschermingsorganisatie die zich wereldwijd inzet voor het opruimen en recyclen van achtergelaten visnetten in zeeën en oceanen. De samenwerking begon in april dit jaar en sindsdien heeft Healthy Seas met steun van Hyundai al meer dan 78 ton afval uit het water opgevist. Bekijk hier de video.

Elk jaar blijft ruim 580 ton aan visnetten achter in de zeeën en oceanen. Deze zogenoemde ‘spooknetten’ vervuilen niet alleen de zee, maar veroorzaken ook veel dierenleed. Vissen, krabben, schildpadden, zeehonden en dolfijnen raken erin verstrikt en sterven daardoor een langzame dood. Healthy Seas zet zich in voor het opruimen van de spooknetten en krijgt daarbij hulp van Hyundai.

‘De samenwerking met Healthy Seas is geheel in lijn met Hyundai’s toekomstvisie Progress for Humanity’, aldus Michael Cole, President en CEO van Hyundai Motor Europe. ‘We willen niet alleen vooroplopen met schone en toekomstige mobiliteitsoplossingen, we voelen ons ook verantwoordelijk voor de natuur en dan met name de onderwaterwereld. Het is buitengewoon wat we tot nu toe samen met Healthy Seas hebben kunnen bereiken en we kijken ernaar uit onze samenwerking verder uit te breiden.’

Healthy Seas werkt samen met vissers, viskwekerijen en lokale gemeenschappen om te voorkomen dat afgedankte visnetten op stortplaatsen of in het milieu terechtkomen. Samen zoeken ze een oplossing om de netten op een verantwoorde manier af te voeren. Daarnaast organiseert Healthy Seas educatieve programma’s op scholen om kinderen te leren hoe belangrijk het is om de zeeën en oceanen schoon te houden. De organisatie brengt jongere generaties op de hoogte van de negatieve effecten die vervuiling kan hebben op het leven in zee – en voor de mens. Sinds de start van de samenwerking hebben ruim 900 kinderen deelgenomen aan de educatieve programma’s.

Hyundai en Healthy Seas startten hun samenwerking met een grote opruimactie in de wateren rond het Griekse eiland Ithaka, nadat dit gebied in 2020 was getroffen door de mediterraanse storm Ianos. Die zorgde voor overstromingen en stroomstoringen en veroorzaakte grote schade aan een verlaten aquafarm nabij de Griekse kust. Tonnen industrieel materiaal spoelden de zee in.

Al dat afval werd later teruggevonden, drijvend aan het zeeoppervlak, liggend op de zeebodem en verspreid over de stranden. De vervuiling als gevolg van de storm had grote gevolgen voor het ecosysteem en de lokale gemeenschap. Met de steun van Hyundai en 40 vrijwilligers verwijderde Healthy Seas in acht dagen tijd maar liefst 76 ton puin, waaronder 5 ton visnetten, 32 ton metaal en 39 ton plastic.

‘We zijn Hyundai zeer dankbaar’, zegt Veronika Mikos, directeur van Healthy Seas. ‘Deze samenwerking stelt ons in staat projecten uit te voeren op een manier die we ons nooit hadden kunnen voorstellen. Onze inspanningen hebben een onmiddellijk en meetbaar effect op mariene ecosystemen. We kijken ernaar uit om het komende jaar samen met Hyundai nog meer te kunnen bereiken.’

Behalve in de wateren rond Ithaka was Healthy Seas ook actief met opruimwerkzaamheden bij IJmuiden in Nederland, Lampedusa (Italië), Newcastle (Verenigd Koninkrijk), Norderney (Duitsland) en Tossa del Mar (Spanje). Maar liefst 72 duikers hielpen – vrijwillig – mee spooknetten en ander afval uit het water te verwijderen.

Met verzamelpunten in havens stimuleert Healthy Seas vissers om hun afgedankte netten op te ruimen. De door Healthy Seas uit zee gehaalde visnetten en de afgedankte netten uit de visserijsector worden door het bedrijf Aquafil verwerkt tot ECONYL®-garen; een hoogwaardige grondstof waarmee nieuwe, ecologische producten kunnen worden gemaakt zoals badkleding, ondergoed en tapijten. Het bijzondere en circulaire materiaal is ook te vinden in de nieuwe IONIQ 5. Onder meer de vloermatten in deze elektrische Hyundai zijn gemaakt van ECONYL®.

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties