Hyundai verlengt samenwerking met natuurbeschermingsorganisatie Healthy Seas.

Hyundai en natuurbeschermingsorganisatie Healthy Seas hebben hun pan-Europese samenwerking met een jaar verlengd. Beide partijen blijven zich onvoorwaardelijk inzetten voor het schoonmaken en schoonhouden van zeeën en oceanen, de bescherming van maritieme ecosystemen en de totstandkoming van een circulaire economie.

Hyundai loopt voorop op het gebied van schone en toekomstige mobiliteitsoplossingen en gebruikt die expertise om Healthy Seas te helpen op een nog duurzamere manier te werk te gaan, onder meer met de inzet van emissievrije auto’s als de elektrische IONIQ 5. Geheel in lijn met Hyundai’s toekomstvisie Progress for Humanity zal ook het belang van een circulaire economie onder de aandacht worden gebracht.

Zo worden de door Healthy Seas uit zee gehaalde achtergebleven visnetten en de afgedankte netten uit de visserijsector door het bedrijf Aquafil verwerkt tot ECONYL®-garen; een hoogwaardige grondstof waarmee nieuwe, ecologische producten kunnen worden gemaakt zoals badkleding, ondergoed en tapijten. Het bijzondere en circulaire materiaal is ook te vinden in de nieuwe IONIQ 5. Onder meer de vloermatten in deze elektrische Hyundai zijn gemaakt van ECONYL®-garen. De bedoeling is dat het gerecyclede materiaal in de toekomst ook toegepast zal worden in andere producten.

Hyundai en Healthy Seas verlengden hun samenwerking tijdens een bijeenkomst in Nederland, de thuisbasis van de natuurbeschermingsorganisatie. Het besluit om met elkaar door te gaan volgt na een zeer succesvol eerste jaar in 2021, toen Hyundai en Healthy Seas maar liefst elf keer in actie kwamen in en bij de wateren van zeven verschillende Europese landen. Dat varieerde van het opruimen van stranden en het verzamelen van achtergelaten visnetten uit zee tot het aanbieden van educatieve programma’s om kinderen en lokale gemeenschappen te leren hoe belangrijk het is om zeeën en oceanen schoon te houden.

Een van de eerste en direct ook grootste gezamenlijke acties van Hyundai en Healthy Seas vorig jaar was een opruimactie in de wateren rond het Griekse eiland Ithaka, nadat dit gebied in 2020 was getroffen door de mediterraanse storm Ianos. Die zorgde voor overstromingen waardoor ook tonnen industrieel materiaal de zee in spoelden. Met de steun van 45 vrijwilligers en 20 duikers verwijderde Healthy Seas in acht dagen tijd maar liefst 76 ton puin, waaronder 5 ton visnetten, 32 ton metaal en 39 ton plastic.

Behalve in de wateren rond Ithaka was Healthy Seas in 2021 ook actief met opruimwerkzaamheden bij IJmuiden in Nederland, Lampedusa (Italië), Newcastle (Verenigd Koninkrijk), Norderney (Duitsland) en Tossa del Mar (Spanje). Maar liefst 72 duikers hielpen – vrijwillig – mee achtergelaten visnetten en ander afval uit het water te verwijderen.

Door middel van educatieve programma’s op scholen informeert Healthy Seas kinderen hoe belangrijk het is om zeeën en oceanen schoon te houden. De organisatie leerde jongeren in Valencia, IJmuiden, Milaan, Parijs en op Costa Brava en het Duitse eiland Sylt over de negatieve effecten die vervuiling kan hebben op het leven in de zee en voor de mens.

Sinds de start van de samenwerking hebben ruim 900 kinderen deelgenomen aan de educatieve programma’s. Dit jaar zullen er vijf educatieve activiteiten plaatsvinden om jonge generaties bewust te maken van hun cruciale rol bij de bestrijding van oceaanvervuiling en de noodzaak van een duurzamere levenswijze.

‘Wat we vorig jaar met onze samenwerking hebben bereikt, was een buitengewoon positieve eerste stap’, aldus Michael Cole, President en CEO van Hyundai Motor Europe. ‘Daar gaan we in 2022 met nieuwe energie mee door. Hyundai en Healthy Seas hebben nog veel meer ambitieuze plannen om zeeën en oceanen te beschermen en schoon te houden voor toekomstige generaties.’ Op de agenda dit jaar staan drie grote opruimactiviteiten, waaronder het eerste niet-Europese project van het partnerschap: een schoonmaakactie in Zuid-Korea.

Fotografie:
Pascal van Erp en Veronika Mikos van Healthy Seas bij de IONIQ 5 waarin ze de komende tijd zullen rijden.

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties