Hyundai test elektrische KONA en waterstofauto NEXO in extreme kou.

Op de Hyundai-testbaan in Arjeplog (Lapland, Zweden), op slechts een uur rijden van de Poolcirkel, heeft Hyundai afgelopen week zijn nieuwste elektrische voertuigen aan de meest extreme winterse omstandigheden onderworpen. Rigoureuze tests garanderen de in de winter bewezen werking van de Hyundai NEXO en de Hyundai KONA Electric bij temperaturen van -35° Celsius. Bekijk de video hieronder.

Extreme kou kan een negatieve invloed hebben op verschillende functies van elektrisch aangedreven voertuigen, zoals de mogelijkheid om het voertuig te starten. Andere speerpunten van de extreme wintertests waaraan de Hyundai NEXO en KONA Electric werden onderworpen, waren de thermische regeling van de elektrische aandrijflijn, verwarming en ventilatie en het realiseren van het maximale rijbereik in winterse condities.

De vorige generaties brandstofcelauto’s, die Hyundai al sinds 1999 test, stonden voor een aanzienlijke technische uitdaging om te worden gestart bij temperaturen van -10° tot -20° Celsius. Om die technische uitdaging te kunnen overwinnen, hebben de ingenieurs van Hyundai een nieuw onderdeel ontworpen dat de brandstofcel van de NEXO opwarmt in sub-zero omstandigheden. Dankzij dit slimme thermische hoogstandje kan de Hyundai NEXO worden gestart bij -30° Celsius, vergelijkbaar met andere soorten voertuigen met een verbrandingsmotor.

De andere technische uitdaging die Hyundai heeft moeten overwinnen – en die typerend is voor een brandstofcelauto – is ijsvorming in de brandstofcel nadat het voertuig is uitgeschakeld. Omdat water het enige bijproduct is van elektriciteitsopwekking door middel van waterstof, bestaat immers de mogelijkheid van bevriezing. Een ingenieus blaassysteem dat is bevestigd aan de brandstofcel verwijdert het water uit alle systemen van de NEXO voordat het kan bevriezen.

Het belangrijkste doel van wintertests voor een elektrisch voertuig met batterij is om het meest efficiënte elektriciteitsverbruik te bereiken. Om dat te maximaliseren, beschikt de Hyundai KONA Electric over slimme technische oplossingen om de benodigde elektriciteit voor verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) tot een minimum te beperken. Deze HVAC-technologieën die in de KONA Electric worden benadrukt, omvatten een zeer efficiënte nieuwe warmtepomp, een slimme luchtinlaatregeling, individuele ventilatie (alleen voor de bestuurder) en een voorconditionerend ventilatiesysteem.

Het warmtepompsysteem van de KONA Electric maakt gebruik van de restwarmte die wordt uitgestoten door elektrische componenten en recyclet deze hitte vervolgens om de efficiëntie van de verwarmings- en ventilatiesystemen te verhogen. Door het elektriciteitsverbruik van de accu tot een minimum te beperken, draagt de warmtepomp bij aan het algemene rijbereik van de KONA Electric in winterse omstandigheden.

Het slimme luchtinlaatsysteem van de KONA Electric recyclet de opgewarmde lucht door de hoeveelheid lucht die in en uit het voertuig komt te regelen. Door de luchtstroom in het voertuig beter te regelen, kan het HVAC-systeem het interieur efficiënter verwarmen, waardoor de mate van verwarming tijdens het rijden in de winter wordt geminimaliseerd.

Het individuele ventilatiesysteem van de KONA Electric kan de verwarming en ventilatie volledig uitschakelen aan de passagierszijde wanneer alleen de bestuurder in de auto rijdt. Dat systeem wordt geactiveerd door een 'driver only'-knop op het dashboard.

Wanneer het voertuig is aangesloten op een laadpaal kan de KONA Electric worden voorverwarmd, waarbij elektriciteit van het net wordt gebruikt. De bestuurder kan zodoende het interieur van de KONA Electric voorverwarmen of voorkoelen voordat hij of zij wegrijdt.

De Hyundai NEXO is specifiek voor rijden op waterstof ontworpen. De NEXO heeft een actieradius van 800 kilometer, gemeten volgens de NEDC-testcyclus. Een volle tank is bereikt binnen 5 minuten. De Hyundai KONA is leverbaar met twee verschillende accupakketten. De langeafstandsversie van de KONA Electric heeft een accu van 64 kWh, waarbij een actieradius tot 482 km haalbaar is met slechts één keer opladen. De basisversie van de KONA Electric heeft een accu van 39,2 kWh. De actieradius van dit model is tot 312 km (onder WLTP-voorschriften).

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties