Hyundai gaat batterijen verbeteren dankzij kwantumcomputers

Hyundai gaat kwantumcomputers inzetten om de prestaties en toepassingen van lithiumbatterijen nog verder te verbeteren. Daartoe gaat het samenwerken met IonQ dat wereldwijd een leidende rol vertolkt op het gebied van quantum computing. De kwantumcomputers van IonQ behoren tot de krachtigste, snelste en meest accurate ter wereld en kunnen scheikundige problemen oplossen die de huidige computers niet aankunnen.

Hyundai gebruikt lithium-ion-batterijen voor zijn geëlektrificeerde modellen, waaronder de volledig elektrische IONIQ 5 en de KONA Electric. Nog efficiëntere (lithium)batterijen zouden een cruciale vooruitgang betekenen voor de ontwikkeling van geëlektrificeerde auto’s, aangezien dit component doorgaans het duurste onderdeel van een elektrische auto is.

Om batterijen voor elektrische auto’s nog verder te kunnen verbeteren, moeten de chemische bindingen van lithium en hun chemische reacties verder worden onderzocht. Dat kan alleen met behulp van kwantumcomputers die revolutionair veel sneller zijn dan elke andere denkbare klassieke computer en waarbij de processor gebruikmaakt van de principes van de kwantummechanica, oftewel de tak van de natuurkunde die zich bezighoudt met deeltjes die kleiner zijn dan atomen.

Waar klassieke of conventionele computers met gewone bits werken, is het geheugen van de kwantumcomputer opgebouwd uit quantum bits of qubits. Daardoor is de kwantumcomputer voor bepaalde toepassingen veel geschikter dan een gewone computer, zoals voor het simuleren van chemische bindingen en reacties – waarvoor Hyundai deze supercomputer wil inzetten.

Samen met IonQ zal Hyundai nieuwe Variational Quantum Eigensolver-algoritmen (VQE) ontwikkelen om lithiumverbindingen en hun chemische reacties in batterijen te bestuderen. Verwacht wordt dat de kwaliteit van toekomstige lithiumbatterijen aanzienlijk kan verbeteren dankzij de kwantumcomputersimulatie van chemische bindingen. De verbeteringen zouden vooral plaatsvinden op het gebied van duurzaamheid, capaciteit, veiligheid en laad- en ontlaadcycli van de batterijen.

‘Onze samenwerking met IonQ zorgt voor nog meer innovatie bij de virtuele ontwikkeling van onderdelen die toekomstige mobiliteit mogelijk maken’, aldus TaeWon Lim, Executive Vice President en Head of Materials Research & Engineering Center bij Hyundai Motor Group. ‘Het is fantastisch om samen met IonQ het nieuwe kwantumtijdperk binnen te stappen en te profiteren van de kansen die ons te wachten staan met effectievere batterijen.’

Het partnerschap met IonQ is een cruciaal onderdeel van Strategy 2025, Hyundai’s ambitieuze actieplan om zijn positie als koploper in de mobiliteitsindustrie van de toekomst veilig te stellen. Strategy 2025 behelst onder meer de verkoop van 560.000 elektrische voertuigen per jaar en de introductie van nog eens ruim twaalf batterij-elektrische auto’s. Op de middellange tot lange termijn wil Hyundai zijn leiderschap op het gebied van geëlektrificeerde auto’s veiligstellen met als doel in 2040 een aandeel van 8 tot 10 procent in de wereldwijde EV-markt.

‘Bij IonQ geloven we heilig in onze missie om de meest complexe problemen op te lossen met behulp van onze kwantumcomputers. De wereldwijde klimaatverandering is zo’n probleem dat we hiermee kunnen aanpakken’, zegt Peter Chapman, President en CEO van IonQ. ‘Batterij-efficiëntie is een van de meest veelbelovende opkomende aandachtsgebieden waarbij quantum computing een verschil kan maken. We zijn verheugd om met Hyundai samen te werken aan het project om van EV’s wereldwijd een primair vervoermiddel te maken.’

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties