Hyundai demonstreert autonome rijtechnologie met eerste succesvolle platooning-test met vrachtwagens

Hyundai heeft met succes de eerste platooning-test met vrachtwagens voltooid op de Yeoju Smart Highway in Zuid-Korea. De praktijkproef werd gedaan met twee Hyundai Xcient-trucks met oplegger. Bekijk hieronder de video.

De Yeoju Smart Highway is een 7,7 km lange snelweg die bedoeld is voor praktijktests met autonome rijtechnologie. Op de weg rijden voortdurend autonome voertuigen om de omstandigheden op een echte snelweg zo dicht mogelijk te benaderen.

Met de succesvolle test demonstreerde Hyundai de volgende stap in de ontwikkeling van autonome rijtechnologie: platooning. Hierbij zijn vrachtwagens elektronisch aan elkaar gekoppeld, waarbij de voorste truck de snelheid bepaalt. De achterste truck volgt automatisch, zonder dat een chauffeur de truck hoeft te besturen. Tijdens de proef werd ook het aansluiten van andere voertuigen, noodstops en V2V-communicatie (vehicle-to-vehicle) getest bij snelheden van 60 km/u.

‘We zijn ervan overtuigd dat onze toonaangevende autonome rijtechnologie voor vrachtwagens, zoals gedemonstreerd tijdens deze praktijktest, een revolutie teweeg zal brengen in de logistieke sector’, zegt Jihan Ryu, hoofd van Commercial Vehicle Electronics Control Engineering Group bij Hyundai. ‘Bovendien zijn we voornemens onze kennis en ervaring op het gebied van autonome rijtechnologie voor bedrijfs- en personenwagens te delen om de ontwikkeling van autonome rijtechnologie op niveau 5 te versnellen.’

De platooning-test maakt deel uit van een project van het Koreaanse ministerie van Land, Infrastructuur en Transport (MOLIT). Sinds 2018 wordt de ontwikkeling van baanbrekende autonome rijtechnologie ondersteund door MOLIT. Voor deze praktijktest werkte Hyundai nauw samen met de Koreaanse overheid, verschillende bedrijven en de academische wereld.

Een van de voordelen van platooning is dat de luchtweerstand van een achtervolgende truck sterk daalt, waarmee dus ook het energieverbruik en de uitstoot daalt. Zodoende kan platooning ook beschouwd worden als een milieuvriendelijke technologie.

Platooning begint als de bestuurder van een truck de voorliggende truck nadert en de platooning-modus activeert. Vervolgens houdt de achtervolgende truck automatisch een afstand van 16,7 meter aan, met een zeer nauwkeurige meting van de acceleratie en vertraging van het leidende voertuig. De zelfsturende truck maakt ook gebruik van rijstrookassistentie. Interventie van een chauffeur is niet nodig, wat resulteert in minder vermoeidheid van de chauffeur en extra veiligheid.

De autonome rijtechnologie zorgt er ook voor dat de tussenliggende afstand vergroot wordt als een ander voertuig invoegt en midden in de platooning terechtkomt. In dat geval volgen de trucks elkaar met een afstand van 25 meter.

Ook is met succes gedemonstreerd hoe de achtervolgende truck reageert als het leidende voertuig plotseling een noodstop maakt. De vooruitstrevende V2V-technologie die in beide voertuigen is toegepast, toont aan hoe real-time data-overdracht de controle kan verbeteren op het gebied van acceleratie en vertraging en informatie van ADAS (Advanced Driver Assistance System), camera’s en radarsystemen kan uitwisselen. Met de V2V-techniek worden zelfs de beelden van de frontcamera van het voorste voertuig in real-time getoond op het beeldscherm van het achtervolgende voertuig, zodat de chauffeur kan zien wat er op de weg gebeurt.

Hyundai blijft de platooning-technologie perfectioneren en streeft ernaar om de afstand tussen de voertuigen te verkleinen en verkeersinformatie te implementeren. In augustus 2018 was Hyundai, in samenwerking met Hyundai Glovis, de eerste die in Zuid-Korea met een autonoom rijdende vrachtwagen een snelwegrit van 40 km aflegde tussen Uiwang en Incheon.

De Hyundai Xcient is een vrachtwagen van 40 ton die wereldwijd wordt verkocht. Hyundai is in de sector ook toonaangevend op het gebied van emissievrije aandrijftechnologie met de Xcient Fuel Cell-truck. Van deze innovatieve vrachtwagen met brandstofcel gaat Hyundai vanaf 2020 – verdeeld over vijf jaar – in totaal 1.650 exemplaren leveren aan Zwitserland.

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties