Waterstofauto NEXO: Hyundai’s groene vlaggenschip.

 • Hyundai NEXO toont innovatieve kracht Hyundai
 • Nieuwe generatie waterstofauto leverbaar voor prijzen vanaf 69.995 euro
 • Zeer vooruitstrevende en emissievrije SUV met 665 km actieradius (volgens WLTP)
 • Veiligheid staat voorop: NEXO scoort maximaal bij botsproef EuroNCAP
 • Moderne connectiviteit en navigatiesysteem met 12,3-inch kleuren LCD touchscreen met split-screen-functie voor optimale gebruiksvriendelijkheid
 • Geavanceerde actieve veiligheidsvoorzieningen – Lane Following Assist, nieuw voor Hyundai, helpt de bestuurder met subtiele stuuringrepen zijn auto midden in de rijstrook te houden
 • Zakelijk rijders betalen slechts 4 procent bijtelling, ook in 2019
 • Verkrijgbaar bij zes gespecialiseerde dealers
 • Hyundai enige fabrikant ter wereld die alle innovatieve aandrijflijnen levert: FCEV, BEV, HEV en PHEV
 • Waterstofauto wordt gefaseerd uitgeleverd, nu reeds 85 pre-orders

De Hyundai NEXO, de nieuwste generatie waterstofauto met een brandstofcel en Hyundai’s groene vlaggenschip in het groeiende milieuvriendelijke modellengamma, is leverbaar voor prijzen vanaf 69.995 euro. Daarmee is de uiterst geavanceerde en milieuvriendelijke SUV van Hyundai de scherpst geprijsde waterstofauto van Nederland. Bovendien betalen zakelijk rijders ook volgend jaar slechts 4 procent bijtelling voor privégebruik. Hyundai levert de NEXO in twee varianten: behalve de opvallend rijk uitgeruste standaardversie kunnen klanten ook kiezen voor de NEXO met ‘Plus Pack’ (meerprijs: 4.000 euro) dat een aantal interessante features toevoegt.

De Hyundai NEXO is een volledig elektrische auto met een brandstofcel die op waterstof rijdt. Daarmee is de NEXO een van de meest vooruitstrevende en innovatieve auto’s ter wereld. Hyundai is de enige autofabrikant die modellen met innovatieve aandrijflijnen levert: elektrische auto’s met een brandstofcel (FCEV, Fuel Cell Electric Vehicle), volledig elektrische auto’s met een batterij (BEV, Battery Electric Vehicle) – zoals de KONA en IONIQ Electric – maar ook hybride (HEV, Hybrid Electric Vehicle) en een plug-in hybride (PHEV, Plug-in Electric Vehicle). Met de NEXO toont Hyundai de innovatieve kracht en de ambitie om een leidende rol te spelen op het gebied van elektrische mobiliteit. De Hyundai NEXO is bovendien een heel veilige auto; de waterstofauto scoort maximaal in de EuroNCAP-botsproef.

De tot nog toe beperkte infrastructuur van waterstoftankstations in Nederland ziet Hyundai niet als een beperking, wel als een vertraging voor het snel implementeren van een compleet waterstofnetwerk. Desondanks heeft Hyundai Motor Nederland tot nu al 85 pre-orders voor de NEXO ontvangen. Deze orders worden vanaf nu gefaseerd uitgeleverd.

Met zijn geavanceerde brandstofceltechnologie is de Hyundai NEXO een heel bijzondere auto. Bij zo’n exclusieve SUV past exclusief onderhoud en service. De Hyundai NEXO zal derhalve uitsluitend verkrijgbaar zijn bij een select aantal in waterstofauto’s gespecialiseerde Hyundai-dealers:

 • Groenewold & Dijkhuizen B.V., Delfzijl (Groningen)
 • H-Point, Dordrecht (Zuid-Holland)
 • Van der Linden Groep Zoetermeer (Zuid-Holland)
 • Herwers Hyundai Arnhem (Gelderland)
 • Oostendorp Hyundai Helmond B.V. (Noord-Brabant)
 • Vanaf 2019: Dirk Barten Amsterdam (Noord-Holland)

Met de lancering van de NEXO loopt Hyundai voorop op het gebied van emissievrije mobiliteit. Dat past bij het doel van Hyundai om tegen 2021 te zijn uitgegroeid tot het groenste automerk ter wereld. Tot 2025 lanceert Hyundai behalve de NEXO nog acht nieuwe hybridemodellen, vier plug-in hybridemodellen en vijf volledig elektrisch aangedreven modellen. Volgens Hyundai hebben waterstofauto’s de toekomst en is brandstofceltechniek dé oplossing voor emissievrije mobiliteit. Hyundai was in 2013 met de ix35 FCEV de eerste autofabrikant ter wereld die een waterstofauto met brandstofcel commercieel aanbood.

Brandstofcel

De Hyundai NEXO is een zogenoemde Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV). Het is ’s werelds eerste SUV die specifiek ontwikkeld is voor rijden op waterstof. Onder de motorkap ligt een brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit. Die wordt gebruikt om een elektromotor aan te drijven. De Hyundai NEXO rijdt dus volledig elektrisch, zonder daarvoor een batterij te hoeven opladen. De enige ‘uitstoot’ is waterdamp. Waterstof is te tanken bij het groeiende netwerk van waterstoftankstations in Nederland en het is net zo makkelijk en snel te doen als benzine of diesel tanken.

De Hyundai NEXO is uitgerust met drie identieke waterstoftanks met een inhoud van 52,2 liter per tank. Desondanks is de auto in vijf minuten vol te tanken. De installatie is bestand tegen extreme temperaturen, zodat de NEXO ook bij een buitentemperatuur van -30o Celsius binnen dertig seconden start. De zeer duurzame membraan-elektrodekatalysator en de nieuwe besturingstechnologie bieden een duurzaamheid die niet onderdoet voor die van een conventionele auto met verbrandingsmotor, zodat de NEXO minimaal tien jaar en 160.000 kilometer optimaal zal functioneren.

665 km actieradius

De NEXO is 20 procent lichter, 10 procent efficiënter en 30 procent krachtiger dan zijn voorganger, de Hyundai ix35 Fuel Cell. Met een vermogen van 120 kW (163 pk) staat de NEXO garant voor aansprekende prestaties, terwijl de actieradius met een volle tank maar liefst 665 km bedraagt (volgens WLTP). Een instelbaar regeneratief remsysteem biedt de bestuurder de mogelijkheid om de mate van aanvullende energieterugwinning te regelen met de schakelpeddels achter het stuur.

Design

Hyundai’s designteam heeft de Hyundai NEXO prachtig, aerodynamisch vormgegeven. De NEXO onderscheidt zich met zijn harmonieuze, uitgebalanceerde vorm die ieders aandacht trekt. De elegante vormgeving van Hyundai NEXO kenmerkt zich van opzij door de golvende lijn van de zijruiten. Het optisch zwevende dak geeft de NEXO gestroomlijnde looks, vloeiend als water – de enige emissie van de NEXO. De licht gebogen dagrijverlichting strekt zich uit over de volle breedte van de Hyundai NEXO. Dit geeft de auto een unieke lichtsignatuur. Hyundai’s kenmerkende Cascade-grille is opnieuw vormgegeven om perfect te passen in het design van de Hyundai NEXO, met zijn samengestelde verlichting en dubbele koplampen.

De Hyundai NEXO is optimaal aerodynamisch vormgegeven, zodat de lucht soepel over en langs de carrosserie stroomt met minimale luchtweerstand. Aerodynamische voorzieningen zijn onopvallend geïntegreerd in het front, de zijkanten en de achterzijde van de auto. De voorbumper leidt de luchtstroom rond de voorwielen, de deurgrepen zijn verzonken, net als de ruitenwissers, de onderzijde van de auto is vlak en de aerodynamisch gevormde D-stijlen geleiden de lucht naar achter de auto en voeren tegelijk lucht af uit het interieur. Daarmee bedraagt de luchtweerstandscoëfficiënt slechts 0,329.

Interieur

Moderne technologie harmonieert met het puristische interieurdesign van de Hyundai NEXO. De nieuwe 12,3-inchdisplay is ergonomisch in het dashboard gepositioneerd voor optimale leesbaarheid. Daarmee zorgt het dashboard voor een intelligente rijomgeving en een aangename sfeer.

Het brede 12,3-inchscherm geeft niet alleen de navigatie weer, maar ook informatie over het energieverbruik, het infotainment en de instellingen van de klimaatregeling. Het scherm heeft een dubbele displayfunctie, zodat twee schermen tegelijk zijn te raadplegen. Het navigatiesysteem is compatible met Apple CarPlayTM en Android AutoTM, zodat de mobiele telefoon met het systeem is te verbinden zodat muziek en telefoon- en app-functies op het grote scherm worden weergeven.
In de middenconsole heeft de bestuurder alles onder handbereik. Ook de ‘shift-by-wire’-knoppen om te kiezen uit vooruit, neutraal, achteruit en parkeerstand. De middenconsole is voorzien van een bekerhouder, een telefoonstandaard met USB-poort en een zacht beklede armsteun met afsluitbare deksel. Eronder bevindt zich nog een grote opberglade met een plek waar telefoons draadloos zijn op te laden én nog een USB-poort.

Alle oppervlakken die inzittenden in de Hyundai NEXO kunnen aanraken – van de hemelbekleding van op bamboe gebaseerd materiaal, de plastics, het bekledings- en afwerkingsmateriaal tot aan de vloermatten – zijn gemaakt van UL-gecertificeerde biomaterialen (UL = Underwriters Limited, een wereldwijde veiligheidsadviesorganisatie), waarmee 20 procent CO2-emissie is bespaard. In de Hyundai NEXO is meer dan in elke andere auto gebruikgemaakt van dergelijke materialen.

Dankzij de efficiënte vormgeving van de drie identieke waterstoftanks is er extra ruimte beschikbaar voor de inzittenden en hun bagage. Daardoor biedt de NEXO de meeste interieurruimte van alle beschikbare brandstofcelauto’s en heeft de bagageruimte een vlakke vloer en een inhoud van maar liefst 461 liter met de achterbank in positie en 1.466 liter met de achterbank neergeklapt volgens VDA-normen.

Royale uitrusting

Behalve op een praktische, emissievrije en geruisloze gezinsauto kunnen kopers ook rekenen op een zeer complete standaarduitrusting. Elke Hyundai NEXO is voorzien van bijvoorbeeld lederen bekleding, uitgebreide infotainment met navigatie en 12,3-inch touchscreen, full-LED-koplampen, volautomatische klimaatregeling en zelfs Remote Smart Parking Assist (RSPA). Met laatstgenoemde voorziening kan de NEXO op afstand worden bediend om volledig automatisch en zónder bestuurder in te parkeren, bijvoorbeeld in een krappe parkeerplek met weinig ruimte om in en uit te stappen.

Ook biedt de NEXO optimale bescherming aan inzittenden en medeweggebruikers dankzij Advanced Smart Cruise Control, Forward Collision Warning, Lane Following Assist en de Blind Spot View Monitor. Deze laatste waarschuwt niet alleen voor verkeer in de dode hoek, maar toont ook de situatie schuin achter de auto op het beeldscherm als de bestuurder van rijstrook wisselt. Wie kiest voor het ‘Plus Pack’ krijgt onder meer 19-inch lichtmetalen wielen, een panoramisch schuifdak, geventileerde voorstoelen, een verwarmbare achterbank, een Around View Monitor en een Krell Audio premium audiosysteem.

Hyundai SmartSense

Geniet van meer veiligheid en gemoedsrust met Hyundai SmartSense, onze vooruitstrevende Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). De Hyundai NEXO wijst andere autoproducenten de weg als het gaat om het hoogste niveau van geavanceerde rijhulpsystemen. Nieuwe technologieën zijn onder meer de systemen voor autonoom parkeren en rijstrookassistentie.

Lane Following Assist (LFA) met Highway Driving Assist (HDA)

Als eerste Hyundai is de NEXO uitgerust met Lane Following Assist. Dit systeem houdt de auto in het midden van zijn rijstrook bij snelheden tot 145 km/uur, zowel op de snelweg als in de stad. In combinatie met, HDA, dat met input van sensors en kaartgegevens autonoom rijden op de snelweg mogelijk maakt, legt de bestuurder lange afstanden gemakkelijker en veiliger af.

Remote Smart Park Assist (RSPA)

Parkeren is nu ongelofelijk eenvoudig. De slimme autonome parkeerhulp RSPA parkeert de Hyundai NEXO volledig autonoom op een parkeerplaats en rijdt hem er ook weer uit. De bestuurder hoeft niet eens in de auto te blijven zitten – één druk op een knop is genoeg om de NEXO autonoom achteruit in te parkeren. Het systeem is speciaal ontwikkeld voor krappe parkeerplekken en bestuurders die niet graag parkeren op lastige plekken.

Blind-Spot View Monitor (BVM)

Een primeur in de auto-industrie: Hyundai’s Blind-Spot View Monitor toont de bestuurder de situatie achter en naast de auto als hij van rijstrook wisselt – zowel naar links als naar rechts. Het verbetert ook het zicht in het donker en bij regen. Het systeem maakt gebruik van de breedbeeld surround view monitors aan weerszijden. Die houden het via de buitenspiegels niet-zichtbare gebied rond de auto in de gaten. Hyundai is de eerste autofabrikant die bestuurders videobeelden aanbiedt van beide zijden van de auto.

Forward Collision-avoidance Assist (FCA) met voetgangersdetectie

Op basis van input van de radar aan de voorzijde en de camerasensors werkt FCA in drie stadia. Het systeem waarschuwt de bestuurder zowel optisch als met een geluidssignaal, remt afhankelijk van de dreiging van een aanrijding de auto af en remt op volle kracht om een aanrijding te voorkomen of de schade te beperken als een aanrijding niet is te voorkomen. Het systeem treedt in werking als een voertuig, fietser of voetganger vóór de auto is gedetecteerd en bij snelheden van 8 km/uur of meer.

Lane Keeping Assist (LKA)

Lane Keeping Assist helpt de bestuurder alert te blijven. Het systeem detecteert via camera’s aanwijzingen op het wegdek. Het systeem is actief bij snelheden vanaf 60 km/uur. LKA herkent de positie van de auto op de weg en waarschuwt de bestuurder zo nodig met optische en geluidssignalen om die positie te corrigeren. Reageer hij niet, dan voert LKA subtiel stuurcorrecties uit om de auto terug te brengen in een veilige positie in de rijstrook.

High Beam Assist (HBA) en Static Low Beam Assist (LBA-S)

HBA schakelt automatisch grootlicht in wanneer dat kan en uit wanneer dat noodzakelijk is. HBA kan naderende voertuigen en voertuigen die vóór de Hyundai NEXO in dezelfde rijstrook rijden detecteren en de verlichting zelf aanpassen. Zo wordt voorkomen dat medeweggebruikers worden verblind. LBA-S schakelt extra verlichting aan en uit op basis van de snelheid van de auto en de stuurhoek.

Driver Attention Warning (DAW)

Waarschuwt de bestuurder wanneer hij tekenen van vermoeidheid toont om zo een potentieel ongeluk te voorkomen. Het systeem kijkt naar het rijpatroon van de bestuurder om tekenen van afleiding of vermoeidheid te herkennen.

Blind-spot Collision Warning (BCW)

Dit systeem maakt gebruik van twee radarsensoren onder in de achterbumper. Het waarschuwt de bestuurder met een optisch signaal als een medeweggebruiker zich in de dode hoek bevindt. Als de bestuurder in een dergelijke situatie de richtingaanwijzer inschakelt, dan laat het Lane Change Assist-systeem een optisch en een geluidssignaal als waarschuwing horen.

Rear Cross-Traffic Collision Warning (RCCW)

Een noviteit voor Hyundai – bij achteruit rijden en slecht zicht is dit systeem een uitkomst. Het waarschuwt als voertuigen van opzij naderen – en het remt zo nodig automatisch. Perfect op parkeerterreinen en in de stad. Met de radars op de achterste hoeken van de carrosserie scant het systeem over 180 graden het gebied achter de auto en is het actief als de achteruitversnelling is ingeschakeld.

Het interieur van de Hyundai NEXO is bovendien uitgerust met zes airbags: twee hoofdairbags, twee zijairbags en twee gordijnairbags langs de eerste en tweede zitrij. Die zowel de bestuurder als zijn passagiers beschermen.

De Hyundai NEXO is te bestellen voor prijzen vanaf 69.995 euro inclusief BTW. De versie met ‘Plus Pack’ is er vanaf 73.995 euro.

Waterstoftankstations in Nederland

In Nederland zijn momenteel vier waterstoftankstations operationeel: in Rhoon, Arnhem, Delfzijl en Helmond. In april 2019 wordt ook in Den Haag een waterstoftankstation geopend en er liggen al plannen klaar voor de bouw van tankstations in Groningen, Pesse, Breda, Amsterdam, Schiphol, Rotterdam Airport, Utrecht/Nieuwegein, Leeuwarden, Meppel, Emmen, Assen, Heerenveen en Oude Tonge. Eind 2020 moeten in ons land ongeveer twintig waterstoftankstations operationeel zijn.

Behalve deze officiële tankstations verrijzen er op diverse plaatsen in Nederland ook kleinschalige tankstations bij taxiondernemingen en groene bedrijven. Deze ondernemers zien toekomst in elektrische mobiliteit op waterstof en laten zogenoemde low fill tankinstallaties bouwen. Deze tankstations leveren 700 bar. De auto profiteert daarmee van de volledige range, het duurt alleen iets langer om waterstof te tanken.

Fiscaal voordeel

Zakelijk rijders die de NEXO ook privé willen rijden, betalen slechts 4 procent bijtelling over het gehele catalogusbedrag. Vanaf 2019 is er, voor de categorie van 4 procent bijtelling, een maximum van 50.000 euro fiscale waarde voor reguliere elektrische voertuigen. Voor bedragen daarboven geldt het bijtellingspercentage van 22 procent. Uitzondering hierop zijn auto’s die op waterstof rijden. Dit is een belangrijk voordeel van de Hyundai NEXO ten opzichte van batterij-elektrische auto's met een fiscale waarde boven de 50.000 euro.

Behalve belastingvoordelen zijn er voor particulieren lokaal subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrisch aangedreven voertuigen en oplaadpunten. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht/Heusden hebben speciale regelingen voor berijders van elektrische auto’s.

Milieu investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De Hyundai NEXO komt in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Beide regelingen zijn desgewenst te combineren.

Voor ondernemers die fiscaal voordelig willen investeren in een milieuvriendelijke auto is de Hyundai NEXO een goede keuze Ondernemers kunnen gebruikmaken van de Milieu investeringsaftrek, ook wel de MIA-subsidieregeling genoemd. Via de MIA kan maximaal 36 procent van het investeringsbedrag van deze Hyundai extra afgetrokken worden van de fiscale winst*. De hoogte van de MIA-subsidie is afhankelijk van de CO2-uitstoot en brandstofsoort en geen van beide is van toepassing op de Hyundai NEXO. Met de VAMIL kan een bedrijf de zakelijke investering op een willekeurig moment afschrijven. De willekeurige afschrijving is beperkt tot 75 procent.

* Hyundai Motor Netherlands adviseert fiscaal advies in te winnen bij een financieel of fiscaal specialist en is op geen enkele wijze aansprakelijk voor mogelijke gevolgen van onjuistheden of onvolkomenheden van de inhoud van de calculator.

Autonoom rijden level 4

Ook bijzonder is dat de Hyundai NEXO nu al in hoge mate klaar is voor autonoom rijden, zoals eerder dit jaar werd gedemonstreerd tijdens een rit van Seoul naar Pyeongchang. Over een afstand van 190 kilometer reden drie voertuigen met level 4-technologie voor autonoom rijden met een snelheid tussen de 100 en 110 km/uur. Ze gingen in de stroom verkeer mee, haalden zelfstandig in en navigeerden door tolpoorten. Daarbij werd gebruikgemaakt van 5G-netwerktechnologie. Level 4 betekent dat de automatische piloot van de auto in staat is het voertuig in bijna elk mogelijk scenario te besturen, behalve in zeer slecht weer. Als de omstandigheden het toelaten, kan de bestuurder de ‘autopilot’ inschakelen en hoeft hij vervolgens niet meer te letten op de besturing. In combinatie met de uiterst ingenieuze brandstofcelaandrijving is de Hyundai NEXO misschien wel de meest geavanceerde auto van dit moment.

Technische specificaties Hyundai NEXO

Aandrijflijn  
Motortype Permanente magneetmotor
Maximumvermogen 120 kW (163 pk)
Maximumkoppel 395 Nm
Acceleratie 0-100 km/uur 9,20 sec. (9,54 sec. met 19-inch wielen)
Acceleratie 80-120 km/uur 7,14 sec. (7,34 sec. met 19-inch wielen)
Minimumtemperatuur koude start -30° Celsius
Batterij  
Systeemvermogen 135 kW
Batterijvermogen 40 kW
Vermogen brandstofcel 95 kW
Dichtheid cel  3,1 kW/l
Prestaties  
Topsnelheid 177 km/uur (met 19” wielen: 179)
CO2-emissie gecombineerd 0 g/km
Actieradius 665 km (WLTP) / 756 km (NEDC)
Aerodynamica  
Luchtweerstandscoëfficiënt 0,329

 

Afmetingen (mm)

Carrosserie  
Lengte 4670
Breedte 1860
Hoogte 1630 (met dakrails: 1640)
Wielbasis 2790
Bodemvrijheid 140/162
Overhang voorzijde 960
Overhang achterzijde 920

 

Interieur Eerste zitrij Tweede zitrij
Hoofdruimte  1.001 965
Beenruimte 1.054 981

 

Inhouden (l)

Totale inhoud brandstoftanks 156,6 (3 tanks, 52,2 per tank)
Bagageruimte (VDA) Minimaal 461 
  Maximaal 1466

Gewicht (kg)

Rijklaar 1.889 – 1.949 kg
Maximaal toelaatbaar 2.340


Overzicht standaarduitrusting Hyundai NEXO

Categorie Standaarduitrusting Plus-Pack
Veiligheid Autonoom noodstopsysteem (AEB)  
  Advanced Smart Cruise Control (ASCC)  
  Forward Collision Warning (FCW)  
  VSM (ESC, TCS, ABS)  
  LKAS  
  Hill-start Assist Control (HAC)  
  Blindspot Collision Warning (BCW)  
  Bandenspanningcontrolesysteem (TPMS)  
  6 airbags  
  VESS  
  Parkeersensoren voor en achter  
  Centrale deurvergrendeling met afstandsbediening  
Exterieur Full-LED-verlichting (Bi-functie) 19” lichtmetalen velgen
  LED-dagrijverlichting Panoramisch schuifdak
  LED-verlichting achter Dakrails
  Elektrisch verwarmbare en inklapbare buitenspiegels  
  Achterspoiler  
  17” lichtmetalen velgen  
  Automatisch inklapbare deurhendels  
Interieur Automatisch dimmende binnenspiegel Bagageafdekscherm
  Middenconsole met bekerhouder  
  Armsteun achter  
  Tripcomputer  
  Power outlet (1x 220V inverter)  
  USB-outlet (2x)  
  Tweede zitrij neerklapbaar (60:40)  
  Driver Mode Select (DMS)  
  Shift-by-wire (SBW)  
  Audiobediening op stuurwiel  
  Verwarmbaar stuurwiel  
  Lederlook stuurwiel  
  Lederen bekleding  
  Tyre Mobility Kit  
Comfort 7.0” LCD-cluster Geventileerde voorstoelen
  Startknop & Smart Key entry Verwarmbare stoelen tweede zitrij
  Draadloos opladen smartphone  
  Achteruitrijcamera  
  Elektrisch bedienbare ramen rondom met veiligheidsfunctie  
  Volautomatische airconditioning  
  Elektronische parkeerrem  
  Lichtsensor  
  Trottoirverlichting  
  Elektrisch verstelbare en verwarmbare voorstoelen  
  Handsfree te openen achterklep  
Technologie 12,3” touchscreen Audio Video Navigatiesysteem (AVN) Krell Premium audiosysteem met 8 speakers
  Driver Information System (DIS) Around View Monitor (AVM, 360˚ camera)
  Remote Smart Parking Assist (RSPA) Blind-Spot View Monitor
  6 speakers  
  Driver Attention Warning (DAW)  
  Lane Following Assist (LFA)  
  Stembediening  
  Bluetooth handsfree  
  DAB+ radio  

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties