Wereldkampioen Ott Tänak naar rallyteam van Hyundai Motorsport

Ott Tänak maakt de overstap naar Hyundai Motorsport. De kersverse wereldkampioen rallyrijden tekende een contract voor twee seizoenen bij zijn nieuwe werkgever. Met Ott Tänak haalt Hyundai Motorsport een absolute topper in huis. Hij won dit jaar maar liefst zes van de dertien verreden rally’s in het FIA World Rally Championship (WRC).

Afgelopen weekend schreef Ott Tänak geschiedenis door als allereerste coureur uit Estland het wereldkampioenschap rally op zijn naam te schrijven. Hij finishte – achter winnaar Thierry Neuville van Hyundai Motorsport – als tweede in de Rally van Spanje en dat was genoeg om titelverdediger Sébastien Ogier te onttronen.

Einde aan Franse hegemonie

Met hun wereldtitel maakten Ott Tänak en zijn co-driver Martin Järveoja een einde aan de Franse hegemonie in het in het FIA World Rally Championship. Sinds 2004 werd het WK maar liefst negen keer gewonnen door de Fransman Sébastien Loeb – tegenwoordig rijdend voor Hyundai Motorsport. Sébastien Ogier nam vanaf 2013 het stokje van zijn landgenoot over en won zes wereldtitels op rij.

Bij Hyundai wordt Ott Tänak, nu nog uitkomend voor Toyota, teamgenoot van Thierry Neuville die afgelopen weekend de Rally van Spanje won en daarmee naar de tweede plaats in het algemeen klassement steeg. Als Thierry Neuville die notering in de laatste rally van het jaar in Australië (14-17 november) met succes weet te verdedigen, wordt hij voor de vijfde achtereenvolgende keer vicewereldkampioen.

Sébastien Loeb en Dani Sordo in derde Hyundai-rallyauto

Ott Tänak en Thierry Neuville zullen voor Hyundai Motorsport alle races in het FIA World Rally Championship 2020 voor hun rekening nemen. Sébastien Loeb en de Spanjaard Dani Sordo delen de derde Hyundai i20 WRC-rallyauto. Het nieuwe seizoen begint traditioneel met de Rally van Monte Carlo. Deze staat van 23-26 januari 2020 op de kalender. Het WK doet volgend jaar ook nieuwe landen aan, zoals Nieuw-Zeeland, Kenia en Japan.

Ott Tänak kijkt uit naar zijn overstap naar Hyundai Motorsport: ‘De ambities van Hyundai passen bij mijn ambities. Het is een grote eer om volgend jaar te mogen rijden voor dit succesvolle, professionele team. Ik heb groot respect voor wat Hyundai heeft bereikt; we strijden al een aantal seizoenen tegen elkaar. Hyundai heeft altijd al een competitieve auto gehad. De coureurs zijn fantastisch en ik kijk ernaar uit om te zien wat we de komende jaren samen kunnen bereiken.’

Strijd om constructeurstitel is nog open

De wereldtitel bij de rijders mag dan al vergeven zijn, in de strijd om de constructeurstitel in het FIA World Rally Championship moet de beslissing nog vallen. Hyundai Motorsport is de grootste kanshebber op de prestigieuze merkentitel. Dankzij de overwinning van Thierry Neuville en de derde en vierde plaats van zijn teamgenoten Dani Sordo en Sébastien Loeb in Spanje, groeide de voorsprong op de nummer twee Toyota tot 18 punten. Met alleen de rally in Australië nog te gaan, heeft Hyundai de constructeurstitel voor het grijpen.

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties