Nieuwe technologie van Hyundai en Kia: sneeuwkettingen geïntegreerd in banden.

Hyundai Motor Company en Kia Corporation hebben een nieuwe technologie onthuld die het mogelijk maakt sneeuwkettingen in banden te integreren. Zo wordt het de bestuurder nog eenvoudiger gemaakt veilig te rijden in winterse rijomstandigheden. Bekijk hier de video.

De nieuwe sneeuwkettingband maakt gebruik van componenten met vormgeheugen die zich in het wiel bevinden. Nadat ze zijn geactiveerd steken deze componenten uit en fungeren als een sneeuwketting.

In tegenstelling tot het omleggen van traditionele sneeuwkettingen – veelal een lastig en tijdrovend klusje – maakt de nieuwe technologie het mogelijk dat de sneeuwkettingen met een druk op de knop automatisch tevoorschijn komen, wat de veiligheid van rijden in besneeuwde omstandigheden helpt verbeteren.

‘Ooit wordt deze technologie realiteit op onze modellen’, aldus Joon Mo Park, hoofd van het Advanced Chassis Development Team. ‘Deze innovatie weerspiegelt onze toewijding om geavanceerde technologieën om te zetten in praktische oplossingen. We blijven onverminderd doorgaan met het ontwikkelen van technologieën die de veiligheid en het gebruiksgemak van onze voertuigen verbeteren en van waarde zijn voor onze klanten.’

De nieuwe sneeuwkettingband bestaat uit een wiel met radiale groeven op vaste afstanden in de band, als ware het pizzapunten, met in deze groeven componenten met vormgeheugen.

Vormgeheugenlegering

Deze technologie past vormgeheugenlegering toe om de band terug te kunnen laten keren naar zijn oorspronkelijke vorm. In normale rijomstandigheden zorgt de vormgeheugenlegering ervoor dat de componenten met vormgeheugen geen contact maken met het wegdek. Wanneer de bestuurder de functie activeert, worden de componenten uit de band gedrukt om contact te maken met het oppervlak. Dit verbetert de grip, stabiliteit en veiligheid op besneeuwde wegen.

Net als een normale band is ook de nieuwe sneeuwkettingband onder normale rijomstandigheden aan slijtage onderhevig. Vanaf een bepaald slijtageniveau moet deze vervangen worden.

Voor de nieuwe technologie die het mogelijk maakt sneeuwkettingen in banden te integreren is patent aangevraagd in zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten. Hyundai Motor Company en Kia Corporation overwegen massaproductie van de banden, ná verdere technologische ontwikkeling, duurzaamheids- en prestatietests en herzieningen van de regelgeving.

 

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties