Hyundai presenteert ’s werelds eerste zelfrijdende waterstofauto.

  • Drie exemplaren Hyundai NEXO, uitgerust met Level 4 autonome rijtechnologie, rijden helemaal zelfstandig van Seoul naar Pyeongchang, een rit van 190 kilometer
  • NEXO completeert langste praktijkdemonstratie van Level 4 autonome rijtechnologie in Zuid-Korea
  • Hyundai introduceert in 2021 autonome auto’s met Level 4-technologie
  • Volledig autonoom rijdende Hyundai verkrijgbaar vanaf 2030

5 februari 2018 – Drie exemplaren van Hyundai’s nieuwe waterstofauto NEXO – uitgerust met Level 4 autonome rijtechnologie – hebben succesvol een rit van maar liefst 190 kilometer zelfstandig afgelegd van Seoul naar Pyeongchang. Het is voor het eerst in de wereld dat een praktijkdemonstratie met waterstofauto’s met Level 4 autonome rijtechnologie is voltooid. De succesvol uitgevoerde praktijkdemonstratie brengt Hyundai weer een stap dichter bij de introductie van commerciële autonome rijsystemen.

Autonoom rijden wordt nu vooral gedemonstreerd met beperkte snelheden en op kleinere, vaak afgesloten trajecten van wegen. Hyundai heeft voor het eerst een praktijkdemonstratie met Level 4 autonoom rijdende auto’s voltooid waarbij over langere afstanden snelheden werden bereikt van 100 tot 110 km/uur: de maximumsnelheid op Koreaanse snelwegen.

In totaal namen vijf auto’s deel aan de praktijkdemonstratie, waaronder drie voertuigen gebaseerd op de nieuwe generatie brandstofcelauto Hyundai NEXO die in maart in Korea in de verkoop gaat en in de zomer van 2018 ook in Nederland beschikbaar is. De twee andere auto’s waren Hyundai’s Genesis G80, eveneens uitgerust met Level 4-technologie. Alle voertuigen waren voorzien van 5G-netwerktechnologie om optimale connectiviteit onderweg te garanderen.

De praktijkdemonstratie ging van start in Seoul. De bestuurders van de auto’s activeerden de autonome rijmodus door de knoppen ‘CRUISE’ en ‘SET’ op het stuurwiel ingedrukt te houden. Direct daarna begon de 190 kilometer lange reis naar Pyeongchang. Het wisselen van rijstrook, het uitvoeren van inhaalacties en zelfs het rijden door tolpoortjes: alles verliep probleemloos. De prototypes gingen op in de natuurlijke flow van het verkeer.

Hoewel het uiterlijk van de gebruikte prototypes sterk lijkt op dat van de productiemodellen waarop ze zijn gebaseerd, zijn er toch enkele verschillen. Zo zijn alle auto’s voorzien van diverse camera’s, LIDARs (lasertechnologie) en sensoren om autonoom rijden mogelijk te maken.

Momenteel is Level 2 (hands-off) autonoom rijden gemeengoed. In dit geval wordt acceleratie, sturen en remmen door de auto gedaan. Level 3 (eyes-off) gaat een stap verder. Op dit niveau kan de bestuurder in bekende en niet-complexe omgevingen (op de snelweg) de aandacht veilig van zijn rijtaken naar iets anders verleggen. Wanneer nodig dient de bestuurder de controle van het voertuig over te pakken. Bij Level 4 is geen menselijke interactie nodig tijdens het autorijden (behalve bij zeer slecht weer) en Level 5 is de ultieme zelfrijdende auto. De enige input die op dit niveau nodig is, is het ingeven van de bestemming en het starten van het systeem. De software doet verder alles en neemt alle beslissingen.

Tijdens autonoom rijden wordt een grote hoeveelheid data verzameld en verwerkt. Dat vereist de nodige computerkracht. In de brandstofcelstack wordt de benodigde energie opgewekt door zuurstof en waterstof met elkaar te laten reageren. De Hyundai NEXO vormde om deze reden de perfecte auto voor de praktijktest.

De Hyundai NEXO, opvolger van de Hyundai ix35 FCEV, is 20 procent lichter, 10 procent efficiënter en 30 procent krachtiger: allemaal factoren die een positieve invloed hebben op de actieradius. De Hyundai NEXO kan maar liefst 800 kilometer (volgens NEDC) afleggen op een enkele acculading. Het tanken van waterstof neemt ongeveer vijf minuten in beslag, vergelijkbaar met het tanken van benzine en diesel. De efficiency van de aandrijflijn bedraagt 60 procent, een vergelijkbare waarde met die van een reguliere verbrandingsmotor. De bagageruimte is met 839 liter inhoud riant.

Met de lancering van de nieuwe generatie waterstofauto NEXO laat Hyundai zien voorop te lopen op het gebied van emissievrije mobiliteit. Dat past allemaal bij het doel van Hyundai om binnen afzienbare tijd (in 2021) uit te groeien tot het groenste automerk ter wereld. Waterstofauto’s hebben de toekomst, vindt Hyundai. De brandstofceltechniek is dé oplossing voor emissieloze auto’s. Niet voor niets was Hyundai in 2013 de eerste autofabrikant ter wereld die een waterstofauto met brandstofcel (Hyundai ix35 FCEV) commercieel aanbood.

Intelligent Personal Cockpit

De Hyundai NEXO krijgt een zogeheten Intelligent Personal Cockpit, waarin in totaal vijf nieuwe geavanceerde informatietechnologieën beschikbaar zijn voor inzittenden:

Home Connect – maakt het mogelijk om onderweg verbinding te maken met een smart home. Passagiers kunnen camerabeelden live bekijken, de verlichting in- of uitschakelen, de deur op slot toen en zelfs de energiesystemen in huis bedienen. Hyundai wil deze home-to-car- en car-to-home-technologie respectievelijk in de eerste helft van 2018 en in 2019 invoeren in nieuwe auto’s.

Assistant Chat – hiermee kunnen gebruikers via een chat bot simpele spraakcommando’s geven en antwoorden krijgen in de vorm van teksten of afbeeldingen.

Wellness Care – maakt gebruik van twee sensoren (op het stuur en de stoel) die de hartslag van de bestuurder controleren op plotselinge veranderingen en het stressniveau monitoren. Bij veranderingen biedt het systeem toegang tot online visueel overleg met een arts. Of het schakelt een rustgevende afspeellijst in en dimt de verlichting van het interieur voor een meer rustgevende rijervaring. Er zijn ook therapeutische diensten beschikbaar, die naar wens in verbinding staan met een gezondheidsadviseur via een real-time videoverbinding.

Noise-Away – deze technologie is gericht op het reduceren van interieurgeluiden.

Mood Care – geeft met sfeerverlichting in de deuren een extra dimensie aan het beluisteren van muziek of wanneer Wellness Care is geactiveerd.

Al deze systemen zijn erop gericht om extra comfort te bieden aan de bestuurder en inzittenden wanneer de auto autonoom rijdt.

Hyundai werkt samen met Aurora Innovation, wereldleider op het gebied van technologie die autonoom rijden mogelijk maakt, aan het realiseren van ‘mobiele vrijheid’. Het doel is om rond 2021 Level 4 autonoom rijdende Hyundai’s gefaseerd commercieel in te zetten.

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties