Hyundai investeert nog nadrukkelijker in Level 4 autonoom rijden

Hyundai is van mening dat mobiliteit verder gaat dan alleen auto’s. Over niet al te lange tijd zullen auto’s onlosmakelijk verbonden zijn met het dagelijks leven van mensen. Onder meer door slimme connectiviteitsoplossingen en autonoom rijden. Om de zelfrijdende auto in de toekomst bereikbaar te kunnen maken voor een breed publiek, gaat Hyundai met de IONIQ autonoom rijden testen op Europese wegen.

De Hyundai IONIQ was al uniek omdat hij als enige auto ter wereld keuze biedt uit drie verschillende geëlektrificeerde aandrijflijnen: volledig elektrisch, hybride en plug-in hybride. Hyundai gebruikt de IONIQ nu ook om Level 4 autonoom rijden op Europese wegen te testen. Bij Level 4 is geen menselijke interactie nodig tijdens het autorijden (behalve bij zeer slecht weer). De verschillende Levels van autonoom rijden op een rij:

Level 0   Alle belangrijke systemen worden bestuurd door mensen
Level 1   Bij Level 1 heeft de mens de controle. Desgewenst kan hij zich laten helpen door een enkel actief systeem zoals automatisch adaptieve cruise control
Level 2   Level 2 (hands-off) is momenteel gemeengoed. Dit betekent dat acceleratie, sturen en remmen door de auto wordt gedaan. Mensen zijn echter verplicht om controle te houden over de auto
Level 3   De bestuurder kan in bekende en niet-complexe omgevingen (een snelweg) de aandacht veilig van het autorijden naar iets anders verleggen. Wanneer nodig moet hij de controle over het voertuig overpakken
Level 4   De automatische piloot van de auto is in staat het voertuig in bijna elk mogelijk scenario te besturen, behalve in zeer slecht weer
Level 5   Level 5 is de ultieme zelfrijdende auto. De enige menselijke input die op dat niveau nodig is, is het ingeven van de bestemming en het starten van het systeem. De software doet verder alles en neemt alle beslissingen

 

Door de voortdurende ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden verandert ook het concept van de auto. Waar auto’s ooit gemaakt werden om ‘slechts’ van A naar B te rijden, worden auto’s nu steeds meer een leefomgeving die helemaal is aan te passen aan de persoonlijke levensstijl. Hyundai gelooft dat toekomstige auto’s klanten nog meer vrijheid zullen bieden voor personalisatie.

Makkelijker en comfortabeler reizen

Hoewel de techniek nog volop in ontwikkeling is, zal autonoom rijden steeds vanzelfsprekender worden en de manier waarop we van A naar B reizen radicaal veranderen. Autonoom rijden zal van grote invloed zijn op de ‘look and feel’ van toekomstige auto’s en het reizen veel gemakkelijker en comfortabeler maken.

De mindset van de consument verandert voortdurend en zorgt ervoor dat de focus steeds meer wordt verlegd naar mobiliteitsoplossingen die zorgeloos rijden dichterbij brengen. De auto-industrie moet zich aanpassen. Merken als Hyundai zijn niet alleen fabrikanten van auto’s, ze dienen zich ook te ontwikkelen tot dienstverleners die op tal van vlakken oplossingen bieden voor individuele behoeften van klanten.

Autonoom rijden biedt nog meer voordelen voor de bestuurder wanneer deze technologie is geïntegreerd met de infrastructuur. Intelligente verkeerslichten kunnen bijvoorbeeld communiceren met autonoom rijdende auto’s. Dit kan helpen wegen nog veiliger te maken en de doorstroming van het verkeer bevorderen.

LIDAR-technologie

Het doel van de zelfrijdende IONIQ is om de technologie voor autonoom rijden-systemen zo eenvoudig mogelijk te houden. Het geavanceerde conceptmodel maakt gebruik van LIDAR-technologie. LIDAR staat voor Light Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging en houdt in dat de omgeving wordt gescand met behulp van lasertechniek. Bovendien zit de IONIQ bomvol andere speciale technieken die het mogelijk maken zonder hulp van de bestuurder van A naar B te rijden, zoals een Lane Keeping Assist System. Dit slimme systeem zorgt ervoor dat de auto binnen de lijnen van de rijbaan blijft en voert een stuurcorrectie uit als de auto over de lijn dreigt te gaan.

Hyundai is een van de weinige autofabrikanten die al zijn begonnen met de ontwikkeling van autonoom rijden Level 4 in het C-segment. De komende jaren zal Hyundai verder investeren in de ontwikkeling van deze technologie.

Om door te kunnen pakken met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s werkt Hyundai samen met Aurora, wereldleider op het gebied van technologie die autonoom rijden mogelijk maakt. Beide partijen willen hun leidende rol op het gebied van autonoom rijden verder verstevigen en gaan hun samenwerking daarom intensiveren. Het is de bedoeling om het onderzoek naar autonoom rijden uit te breiden naar een breed scala aan modellen en een platform te bouwen voor zelfrijdende voertuigen van Hyundai.

‘Met de Level 4 Autonomous IONIQ denken we al een stap vooruit door te bekijken hoe de auto-industrie, technologie en de infrastructuur moeten veranderen om klaar te zijn voor de toekomstige mobiliteit’, zegt Andreas-Christoph Hofmann, Vice President Marketing en Product bij Hyundai Motor Europe. ‘Om die ontwikkeling te kunnen versnellen, blijft Hyundai investeren in autonoom rijden.’

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties