Hyundai presenteert concept emissievrije truck met brandstofcel

Hyundai publiceert de eerste schetsen van zijn concept voor een waterstof-elektrisch aangedreven truck met een brandstofcel, de HDC-6 NEPTUNE. Hyundai heeft een leidende positie op het gebied van brandstofceltechnologie en past die al toe in personenwagens en lichte bedrijfsauto’s. Op de komende North American Commercial Vehicle Show in Atlanta (28 t/m 31 oktober a.s.) presenteert Hyundai zijn nieuwe concept voor een truck met brandstofcel. Tegelijk onthult Hyundai Translead (HT) zijn concept voor een oplegger met een milieuvriendelijke maar krachtige koelinstallatie, de HT Nitro ThermoTech®. Vanaf 2020 gaat Hyundai ook trucks met een brandstofcel leveren in Zwitserland.

De naam voor Hyundai’s emissievrije truck met brandstofcel, HDC-9 NEPTUNE, verwijst naar Neptunus; de Romeinse god van de zeeën. Die symboliseert het element waterstof in de zee, de grootste bron van de energiedrager waterstof op aarde. Dat sluit perfect aan bij de visie van Hyundai op emissievrije mobiliteit.

‘We hebben de leidende positie op het gebied van brandstofceltechnologie voor personenauto’s stevig in handen sinds Hyundai ‘s werelds eerste waterstof-elektrische auto in serieproductie nam en inmiddels de tweede generatie van de NEXO met brandstofcel in productie heeft’, aldus Edward Lee, hoofd van de Commercial Vehicle Business Division van HMC. ‘Met de presentatie van de HDC-6 NEPTUNE, na de brandstofceltruck Xcient die zich al in de praktijk heeft bewezen, verstevigen we onze technologische voorsprong in de bedrijfswagenmarkt. De HDC-9 NEPTUNE belichaamt onze visie op hoe waterstof-elektrische trucks een bijdrage kunnen leveren aan onze missie om te komen tot een CO2-emissievrije samenleving.’

De HDC-6 NEPTUNE heeft niet alleen een unieke constructie, een brandstofcel en geavanceerde technologieën in het interieur, hij heeft ook een bijzonder modern design dat is geïnspireerd op de gestroomlijnde treinen in Art Deco-stijl uit de jaren dertig. Het designteam van de HDC-6 NEPTUNE vond – net als de designers van de treinen destijds – nieuwe manieren om functionaliteit te combineren met fraaie vormgeving om een unieke optie te bieden in het vrachtautosegment.

Groenste autofabrikant

Hyundai streeft naar de leidende positie als groenste autofabrikant en is de enige fabrikant die alle ecovriendelijke aandrijflijnen in het personenautogamma aanbiedt: volledig elektrisch (EV), hybride (HEV), plug-in hybride (PHEV) en brandstofcel-elektrisch (FCEV). Hyundai is in Nederland bijzonder succesvol met de KONA Electric, de KONA Hybrid, de IONIQ Electric, de IONIQ Hybrid en de IONIQ Plug-in Hybrid.

Hyundai wil zich ook onderscheiden met ecovriendelijke bedrijfsvoertuigen. De concepttruck HDC-9 NEPTUNE is daar een sprekend voorbeeld van. Verder werkt Hyundai aan een gamma lichte bedrijfsvoertuigen, bestelbussen en bussen met innovatieve aandrijflijnen. De komende vijf jaar al levert Hyundai 1.650 waterstof-elektrische trucks aan Zwitserland.

Hyundai is opgericht in 1967 en verkoopt al sinds 1970 vrachtauto’s en bussen. Die worden tegenwoordig in fabrieken in drie landen geproduceerd en worden wereldwijd aangeboden in 130 landen.

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties