Hyundai laat glimp zien van de IONIQ 5 N

Hyundai laat een glimp zien van de IONIQ 5 N die volgend jaar verschijnt. De high-performance versie van de elektrische Hyundai maakt zijn opwachting in een nieuwe video over Hyundai N, de sportdivisie van Hyundai, waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor de concept cars RN22e en N Vision 74. Bekijk hier de video.

Behalve een glimp van de IONIQ 5 laat de video ook een kijkje achter de schermen zien bij Hyundai N, het sportlabel van Hyundai. Er wordt ingezoomd op het ontwikkelingsproces van de RN22e en de N Vision 74, de twee rolling labs – rijdende laboratoria – waarmee Hyundai N nieuwe technologie uit de autosport wil verbinden met toekomstige N-modellen en waarmee Hyundai een brug slaat tussen zijn autosport- en productiemodellen. De voertuigen worden uitgebreid getest en hebben tot doel de hoogwaardige technologieën uit de autosportwereld naar de openbare weg te brengen.

Aan de basis van de rijdende laboratoria staat Project RM, waarmee Hyundai in 2012 van start ging. RM verwijst naar Racing Midship, een N-prototype met achterwielaandrijving en een midscheeps geplaatste elektromotor. De RN22e maakt deel uit van Hyundai’s nieuwe generatie RN. Alles bij dit rijdende laboratorium draait om het ontwikkelen en testen van hoogwaardige technologieën – geïnspireerd op de autosport, zoals WRC, WTCR en ETCR – voordat deze worden geïmplementeerd in elektrische N-productiemodellen.

Eerbetoon aan iconische Pony Coupé Concept

Met de N Vision 74 illustreert Hyundai N eveneens zijn visie op elektrificatie en vooruitstrevende emissievrije technologie. Het design is een eerbetoon aan de iconische Pony Coupé Concept uit 1974 van de Italiaanse designer Giorgetto Giugiaro. Onder de ‘motorkap’ ligt een hypermoderne aandrijflijn: een hybridestructuur van batterij-elektrische aandrijving in combinatie met een brandstofcel (FCEV), geïnspireerd op de conceptauto N 2025 Vision Gran Turismo van Hyundai.

De ingenieurs van Hyundai N ontwikkelden een slim besturingssysteem om de twee verschillende krachtbronnen in de N Vision 74 optimaal te laten samenwerken. Het resultaat is een sportauto met een vermogen van ruim 500 kW, een koppel van meer dan 900 Nm, een topsnelheid van 250 km/u, een actieradius van ruim 600 km en de mogelijkheid om de waterstoftanks in minder dan vijf minuten vol te tanken.

‘Hyundai N is een van de snelst evoluerende high-performance labels ter wereld. We liggen op koers om al onze ideeën volgens plan uit te voeren in overeenstemming met onze visie op elektrificatie’, zegt Till Wartenberg, Vice President van N Brand Management & Motorsport sub-division bij Hyundai Motor Company. ‘Het succesverhaal van deze rijdende laboratoria is een perfecte opmaat naar het allereerste batterij-elektrische productiemodel van onze N-sportdivisie, de IONIQ 5 N die binnenkort verschijnt.’

Hyundai’s high-performance label N streeft ernaar een sportauto voor dagelijks gebruik te bouwen met dynamische bochten- en circuitcapaciteiten. Ook in het elektrische tijdperk blijft Hyundai N steunen op drie vertrouwde pijlers: Corner Rascal, Racetrack Capability en Everyday Sports Car, oftewel strakke, perfect uitgebalanceerde machines die zowel op de openbare weg als op het circuit perfect uit de voeten kunnen.

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties