Bob de Jong met steun van Hyundai Nederland in Twente Rally

  • Hyundai Motor Nederland verrast met entree in Nederlandse rallysport
  • Met Hyundai i20 R5 slaat voormalig Nederlands rallykampioen Bob de Jong nieuwe weg in
  • Debuut in Twente Rally op zondag 22 oktober
  • #Hyundaimotorsport

Bob de Jong neemt met zijn nieuwe Hyundai i20 R5 deel aan de Twente Rally. De 31-jarige rallyrijder doet dit met steun van Hyundai Motor Nederland. Dat is een even verrassende als positieve ontwikkeling voor de Nederlandse rallysport.

Dat de rallysport leeft bleek onlangs al tijdens de Hellendoorn Rally, waar de publieke belangstelling enorm was en ook meer deelnemers aan de start stonden dan de afgelopen jaren in Nederland gewoon was. Bovendien blijkt de R5-klasse steeds meer aan populariteit te winnen. In deze categorie rijden de van de WRC afgeleide auto’s met een circa 280 pk (205,8 kW) leverende viercilinder 1.6-liter turbomotor en vierwielaandrijving. De motoren leveren een maximumkoppel van circa 400 Nm. De aandrijving wordt aangestuurd door een sequentiële bak en alle auto’s wegen zo’n 1.200 kg. Behalve Hyundai hebben ook merken als Škoda, DS, Ford en Peugeot een model gehomologeerd voor de R5-categorie; vanaf 2018 zal in Nederland de R5-klasse de koningsklasse worden.

Voormalig Nederlands rallykampioen Bob de Jong heeft al drie seizoenen met een R5 gereden en richtte zijn blik recent op de in Duitsland bij Hyundai Motorsport ontwikkelde Hyundai i20: ‘Bij het fabrieksteam van Hyundai heeft men de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van deze auto en er zijn er inmiddels dertig van gebouwd. In verschillende nationale kampioenschappen zie je de Hyundai i20 dan ook steeds vaker topklasseringen behalen. Daarom zijn wij in Alzenau gaan praten over de mogelijkheid om ook in Nederland met deze snelle Hyundai de strijd aan te gaan.’

Foto: Erik van ’t Land/RallyPicture

Na een bezoek aan Hyundai Motorsport vorige maand raakte het project in een stroomversnelling. Bob de Jong was daarom verheugd dat Hyundai Motorsport al voor de Twente Rally op zondag 22 oktober een R5-auto (#30) ter beschikking kon stellen, inclusief de begeleiding van een engineer van het fabrieksteam: ‘Dat laatste is belangrijk, want mijn ervaren team van DDG Motorsports en ikzelf zullen even moeten wennen aan deze voor ons compleet nieuwe auto. Daarom ben ik ook blij dat we dit jaar nog een rally kunnen rijden met de Hyundai, omdat we ons dan in de winter optimaal kunnen voorbereiden op het komende seizoen, waarin een groot aantal toprijders in Nederland met een R5 zal gaan rijden.’

Voor Hyundai Nederland betekent de samenwerking met Bob de Jong een eerste kennismaking met de Nederlandse rallysport: ‘Wij zien dat de successen in het WRC positief werken voor ons imago, maar het WRC is voor het Nederlandse publiek ver weg. Daarom is het goed dat zich nu de gelegenheid voordoet om ons te manifesteren in deze spectaculaire sport in Nederland’, aldus directeur Ronald Dubbelman van Hyundai Nederland.

Bob de Jong zal in de Conrad Twente Rally weer worden genavigeerd door zijn vaste Belgische navigator Bjorn Degandt, die in Hellendoorn verstek moest laten gaan vanwege verplichtingen in het Europees kampioenschap. Het team van Bob de Jong wordt gesteund door Eurol, Group B en Hoevenberg Service Transportbanden.

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties