Rallyteam Hyundai dicht bij allereerste wereldtitel

  • Podiumplaatsen worden verdeeld in Rally van Australië (15-18 november)
  • Kopman Thierry Neuville van Hyundai Motorsport gelooft in wereldtitel
  • Afsluitende rally van 2018 telt 24 klassementsproeven, verdeeld over 318 kilometer

Het gaat erom spannen in de allerlaatste rally van het seizoen, van 15-18 november in Australië. Wint Hyundai Motorsport zijn allereerste titel in het FIA World Rally Championship (WRC)? Het verschil tussen kopman Thierry Neuville en lijstaanvoerder Sébastien Ogier bedraagt slechts drie punten en is dus bijna te verwaarlozen. Ook in de strijd om de constructeurstitel staat Hyundai er goed voor en is nog van alles mogelijk.

Het jaar 2018 gaat de geschiedenis in als een van de spannendste rallyseizoenen ooit. Aanvankelijk leek de strijd te gaan tussen Thierry Neuville uit België, de onbetwiste kopman van het rallyteam van Hyundai, en regerend wereldkampioen Sébastien Ogier (Ford). Enkele races geleden voegde zich nog een derde kanshebber bij het tweetal: Ott Tänak (Toyota). Deze drie gaan in Australië uitvechten wie zich wereldkampioen rallyrijden 2018 mag noemen.

Met drie rallyauto’s aan de start

Hyundai Motorsport verschijnt met drie auto’s aan de start in Australië. Alle ogen zullen gericht zijn op Thierry Neuville en zijn navigator Nicolas Gilsoul, de nummers twee van het klassement. De andere twee 380 pk sterke vierwielaangedreven Hyundai-rallyauto’s i20 WRC worden bemand door het Noorse koppel Andreas Mikkelsen en Anders Jæger en Hayden Paddon (Nieuw-Zeeland) en Seb Marshall (Engeland).

De Rally van Australië staat bekend om zijn stoffige grindwegen en verraderlijke bospaden. De race rond de badplaats Coffs Harbour in New South Wales telt 24 klassementsproeven, verdeeld over in totaal 318 kilometer. Vorig jaar zorgde Thierry Neuville hier voor een fantastisch slotakkoord door de Rally van Australië winnend af te sluiten. Het was zijn vierde overwinning van 2017.

Spannende en intense finale

‘Het wordt een ongelooflijk spannende en intense finale van het rallyseizoen’, zegt Thierry Neuville. ‘Net zoals de andere teams in het WRC hebben ook wij ups en downs gehad. Dat laten we nu allemaal achter ons en we concentreren ons op een perfect weekend in Australië. Vorig jaar wonnen we hier; dat geeft enorm veel vertrouwen.’

Sinds 2014 is Hyundai een van de grootmachten in het FIA World Rally Championship. In dat jaar keerde Hyundai na een afwezigheid van tien jaar terug in de rallysport. De eerste jaren na zijn rentree deed Hyundai vooral mee om te leren en om ervaring op te doen. Sinds 2016 is het echt menens en werden Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul al twee keer vicewereldkampioen. De echte wereldtitel moet dit jaar een feit worden.

Topsnelheid van ruim 200 km/u

De rallyauto waarin de coureurs van Hyundai Motorsport rijden is de Hyundai i20 WRC. Deze 4WD-bolide is uitgerust met een elektronisch gestuurd centraal differentieel en heeft de beschikking over 380 pk. Daarmee haalt hij een topsnelheid van ruim 200 km/u. Om al die power op de juiste manier op het wegdek te krijgen, is de Hyundai i20 WRC uitgerust met een grote achterspoiler. Deze zorgt voor meer downforce en dus meer grip, vooral in bochten en op asfalt waar de snelheden enorm hoog zijn. De vooruitstekende voorbumper en de achterbumper met geïntegreerde diffusor zorgen voor een nog betere aerodynamica.

Stand WK Rally 2018 coureurs

1. Sébastien Ogier 204 punten
2. Thierry Neuville 201 punten
3. Ott Tänak 181 punten
4. Esapekka Lappi 110 punten
5. Jari-Matti Latvala 102 punten
6. Andreas Mikkelsen 84 punten
10. Hayden Paddon 55 punten

Stand WK Rally 2018 constructeurs

1. Toyota 331 punten
2. Hyundai 319 punten
3. Ford 306 punten
4. Citroën 216 punten

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties