In detail: de Hidden Lighting-technologie van de nieuwe Hyundai Tucson

Hyundai geeft nieuwe details vrij over de kenmerkende Hidden Lighting-technologie die debuteert op de geheel nieuwe Tucson.

Veel conceptauto’s die door autofabrikanten worden gepresenteerd, zijn voorzien van een opvallend en levendig ontwerp. De meeste hiervan bereiken echter nooit het productiestadium. De geheel nieuwe Hyundai Tucson daarentegen is vrijwel identiek aan de Vision T SUV Concept die onthuld werd op de LA Auto Show in 2019. Dit studiemodel werd geroemd om zijn ‘Sensuous Sportiness’-designidentiteit en gedurfde grille met futuristische ‘Parametric Hidden Lights’.

Deze ontwerpinnovatie en baanbrekende verlichtingstechnologie is nu toegepast in de grille van de nieuwe Hyundai Tucson, met als resultaat een opvallende lichtarchitectuur. De Parametric Hidden Lights markeren de volgende fase van de Hidden Lighting-technologie van Hyundai, die het merk voor het eerst toepaste op enkele modellen die niet in Europa geleverd worden.

Hyundai's eerste Hidden Lighting-technologie

De Hyundai Palisade, het wereldwijde vlaggenschip van het merk, was in 2019 het eerste model dat werd uitgerust met de Hidden Lighting-technologie: het verticaal gestrekte achterlicht is verbonden met een mat-verchroomd element. Normaliter is een dergelijk element bedoeld om een driedimensionaal effect te creëren, maar in dit geval fungeert het ook als LED-verlichting. Deze eerste toepassing van Hidden Lighting was voornamelijk bedoeld om het design van de Palisade te verfraaien.

Hidden Lighting voor dagrijverlichting

Later in 2019 werd een ander Hyundai-model – de achtste generatie Sonata – als eerste Hyundai uitgerust met Hidden Lighting in de koplampen. De ontwerpers, die zich ook hier lieten inspireren door de ‘Sensuous Sportiness’-ontwerpidentiteit, vonden een nieuwe manier om LED-lampen te verbergen in verchroomde sierdelen. Met behulp van een ‘laser-ets’ proces werden dagrijlampen gecreëerd die eruit zien als verchroomde sierdelen als de verlichting uitgeschakeld is. Hierbij wordt het chroom met verschillende intensiteit en intervallen over de LED geëtst. Deze technologie zorgt tegelijkertijd voor een verbeterde zichtbaarheid dankzij het grotere LED-oppervlak van de Hidden Lighting.

Hidden Lighting in de Hyundai Grandeur

Na de Sonata werd de Hidden Lighting-technologie van Hyundai toegepast op de nieuwe Hyundai Grandeur, die eveneens buiten Europa geleverd wordt. De Grandeur is het eerste model waarbij de Hidden Lichting in de grille is opgenomen. Dit betekende echter ook dat de Hidden Lighting moest voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Bij de Grandeur fungeren ze namelijk ook als knipperlichten, waarbij zichtbaarheid van groot belang is.

Parametric Hidden Lights in de nieuwe Hyundai Tucson

Het meest onderscheidende kenmerk van de nieuwe generatie Hyundai Tucson is het gedurfde en futuristische front dat is overgenomen van de Vision T Concept. Als de verlichting is uitgeschakeld, lijkt de grille te zijn voorzien van donkere, geometrische patronen, zonder zichtbaar verschil met de geïntegreerde LED-dagrijverlichting.

De dagrijverlichting van de nieuwe Tucson is ongeveer vijf keer groter dan die van de Grandeur. Als het laser-ets proces zou worden toegepast om de fijne gaatjes te boren voor een effectieve lichtpenetratie, zou het er bij uitgeschakelde verlichting anders uitzien dan de grille, terwijl de fabricagetijd te lang duurt. Daarom heeft Hyundai een nieuwe productiemethode ontwikkeld, waarbij een dunne laag van een speciale, metalen coating wordt aangebracht. Wordt de dagrijverlichting ingeschakeld, dan lijkt de donkerchromen grille te veranderen in juweelachtige vormen, wat een opvallend element toevoegt aan het strakke voertuigontwerp.

De structuur van de Hidden Lighting

Behalve de nieuwe productiemethode werden ook andere verbeteringen aan de Hidden Lighting doorgevoerd. Door de warmtebronnen binnen en buiten de lampen te variëren, werd de verlichting uitvoerig getest op scheurtjes en uitzetting. De technici pasten nikkel-chroommaterialen toe om de verlichting extra hittebestendig te maken, terwijl subtiele donkere chroomkleuren voor de grille zijn toegepast om zowel duurzaamheid als schaduw te garanderen. Als gevolg hiervan is de Hidden Lighting van de nieuwe Hyundai Tucson bestand tegen complexe omgevingsomstandigheden.

Door materialen aan de lens van de LED-lamp toe te voegen, vermindert de lichtpenetratie en efficiency. Om aan de veiligheidseisen te kunnen voldoen, is dit daarom gecompenseerd door de helderheid van de verlichting te versterken. Zelfs na het aanbrengen van de nikkel-chroomcoating voldoet de verlichting ruimschoots aan de eisen.

Een krachtiger lichtbundel betekent echter ook een hogere temperatuur in de lamp. Hyundai ontwikkelde daarom een systeem met een temperatuursensor om oververhitting te voorkomen (OHP): bij dreigende oververhitting wordt direct de hoeveelheid stroom naar lamp gereduceerd, zonder dat de helderheid beïnvloed wordt.

Hidden Lighting in de achterlichten

Ook de achterlichtunits van de nieuwe Hyundai Tucson zijn voorzien van Hidden Lighting. Die verschijnen als driehoekige delen aan weerszijden van de achterlichtunits en strekken zich horizontaal uit. De grijze, doorschijnende lenzen houden het licht van buitenaf gedeeltelijk buiten als de verlichting is uitgeschakeld. Is de LED-verlichting ingeschakeld, dan wordt het licht zodanig verspreid dat het lijkt alsof de driehoeken hun ‘vleugels spreiden’.

Hyundai is van plan om Hidden Lighting in de toekomst op meerdere modellen toe te passen. Door de verdere ontwikkeling van deze technologie verwacht het merk ook dat toekomstige, zelfrijdende voertuigen via de lampen informatie met andere voertuigen en voetgangers kunnen delen. Door de Hidden Lighting-technologie van de Vision T Concept naar een hoger niveau te tillen voor de nieuwe Tucson, bewijst Hyundai dat een aansprekend design alleen kan worden bereikt door technologische evolutie.

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties