De nieuwe video begint met een scène waarin de Hyundai IONIQ 6 autonoom inparkeert bij een laadstation. Zodra de auto stilstaat, communiceert de ACR met het voertuig om de laadpoort te openen, waarbij de exacte locatie en hoek worden berekend door middel van een geïntegreerde camera.
Hyundai heeft een slimme laadrobot (Automatic Charging Robot – ACR) voor elektrische auto’s ontwikkeld. De ACR is een eenarmige robot die in staat is een laadkabel aan de laadpoort van een elektrische auto te bevestigen en deze weer te verwijderen zodra het opladen is voltooid. Vorig jaar toonde Hyundai al een computeranimatie van de slimme laadrobot en nu presenteert Hyundai een video van de ACR in actie.
De robot bevestigt vervolgens de laadkabel aan de laadpoort van de auto, waarna de laadsessie wordt gestart. Zodra het opladen is voltooid, verwijdert de robot de laadkabel en sluit de klep van de laadpoort van de auto.
‘De slimme laadrobot helpt het opladen van elektrische auto’s te vereenvoudigen, vooral wanneer het donker is. Het maakt opladen ook een stuk toegankelijker, met name voor mensen met mobiliteitsbeperkingen, aangezien laadkabels steeds dikker en zwaarder worden om snelladen mogelijk te maken’, aldus Dong Jin Hyun, Head of Robotics Lab bij Hyundai Motor Group. ‘We blijven de ACR doorontwikkelen om nog meer veiligheid en gebruiksgemak te kunnen garanderen, zodat alle berijders van elektrische auto’s binnenkort kunnen profiteren van het gebruik ervan bij laadstations.’
De ACR, die er op het eerste gezicht vrij eenvoudig uitziet, is het nieuwste voorbeeld van de geavanceerde robottechnologie van Hyundai. Het Robotics Lab van Hyundai moest bij de ontwikkeling van de ACR rekening houden met verscheidene variabelen, zoals de positie van de auto op de parkeerplek, de vorm van de oplaadpoort, de weersomstandigheden, mogelijke obstakels en het gewicht van de laadkabel.
Om ervoor te zorgen dat een robot een laadkabel stevig aan een laadpoort kan bevestigen, is softwaretechnologie nodig die tegelijkertijd meerdere variabelen kan berekenen. Daartoe ontwikkelde Hyundai een algoritme dat op 3D-camera’s gebaseerde AI-technologie toepast op robots. De nieuwste besturingstechnologie – op basis van deze toepassing – stelt robots in staat om nauwkeurig zware laadkabels te kunnen hanteren.
Omdat de meeste laadstations op buitenlocaties niet overdekt zijn, bouwden de Hyundai-ingenieurs in het R&D-centrum een op maat gemaakt laadstation om de ACR onder verschillende omstandigheden te kunnen testen. Niet alleen resulteerde dat in aanzienlijk betere prestaties, ook kreeg de ACR een IP65-classificatie. IP staat voor International Protection en geeft de beschermingsgraad van een object aan. IP65 betekent dat de ACR bestand is tegen het binnendringen van water en stof, zelfs onder extreme omstandigheden. Ook zorgden de ingenieurs voor verscheidene veiligheidsvoorzieningen rond de robot, waaronder een ingebouwde lasersensor, om mogelijke ongelukken te voorkomen door zowel stationaire als bewegende obstakels te detecteren.
Hyundai verwacht dat slimme laadrobots het opladen van elektrische auto’s aanzienlijk zullen vereenvoudigen en in de toekomst wellicht in staat zijn meerdere geparkeerde voertuigen achter elkaar op te laden.
De nieuwe ACR is te zien op de stand van Hyundai tijdens de Seoul Mobility Show 2023, die van 31 maart tot 9 april wordt gehouden in KINTEX in Ilsan-gu, Goyang-si, Gyeonggi‑do.
Facebook reacties