Hyundai Motorsport zet in op duurzaamheid en neemt deel aan ETCR-kampioenschap elektrisch racen

Hyundai neemt in de autosport niet alleen deel aan rally’s, maar ook aan circuitracerij. Het nieuwe PURE ETCR, waar Hyundai vanaf dit jaar aan deelneemt, is een kampioenschap voor volledig elektrische sportauto’s. Deelname aan de racerij is een nieuwe stap in de missie van Hyundai om autosport groener te maken en draagt bij aan de transitie naar volledig elektrische en emissievrije mobiliteit.

Hyundai gebruikt de autosport om te experimenteren met nieuwe technologie, die het vervolgens toepast voor en in zijn productieauto’s. De overdracht van kennis en ervaring van Hyundai Motorsport (de autosporttak van Hyundai) en van Hyundai N (het sportieve label van de autofabrikant) blijkt zeer vruchtbaar. De autosportactiviteiten hebben al successen opgeleverd in het World Rally Championship en diverse Touring Car Championships op het circuit. Hyundai gaat vanaf dit jaar op jacht naar nog meer succes in het nieuwe PURE ETCR met de volledig elektrische Hyundai Veloster N ETCR.

Waterstofgenerator

In het kader van zijn elektrificatiestrategie gebruikt Hyundai daarbij zijn leidende positie op het gebied van brandstofceltechnologie en ontwikkelt een waterstofgenerator – mede om óók de autosport duurzamer en milieuvriendelijker te maken. De Hyundai Generator zet groene waterstof om in elektriciteit, waarmee elektrische (race)auto’s zijn op te laden, zonder dat een oplaadstation aanwezig is. De deelname aan het PURE ETCR-kampioenschap biedt Hyundai dus een uitgelezen mogelijkheid om niet alleen zijn elektrische aandrijfsysteem in de Veloster N ETCR tot het uiterste te testen, maar ook om het ecosysteem duurzaam maken – helemaal vanaf de opwekking van de energie.

De Hyundai Generator is de nieuwste vorm van emissievrije laadtechniek en is opgebouwd uit twee brandstofcellen. De tanks van de generator worden gevuld met samengeperste waterstof. In de brandstofcellen wordt de waterstof samengebracht met zuurstof en de chemische reactie die daarop volgt, levert elektriciteit op. Daarmee worden de batterijen van elektrische (race)auto’s opgeladen, zodat de deelnemers aan de race elektriciteit gebruiken die afkomstig is van emissievrije en duurzame bronnen.

Met de Hyundai Generator zijn twee elektrische auto’s tegelijkertijd op de laden. De generator kan niet alleen snelladen, hij is ook beduidend stiller dan de gebruikelijke dieselgeneratoren. Behalve in de racerij met elektrische auto’s kan de Hyundai Generator bijvoorbeeld ook worden toegepast bij festivals, op bouwplaatsen en in crisis- en rampgebieden, waar nu nog veelal dieselgeneratoren worden ingezet.

Elektrisch racen voor vooruitgang en prestaties

Elektrisch racen is voor Hyundai de perfecte combinatie van duurzaamheid en autosport, waarmee het de begrippen ‘vooruitgang’ en ‘prestaties’ als pijlers onder het merk kan demonstreren. In de toekomst wordt elektrisch racen een van de belangrijkste activiteiten van Hyundai Motorsport. Elektrisch racen is voor Hyundai ook een manier om nieuwe doelgroepen aan te spreken. Door de ontwikkeling van een emissievrije raceauto als de Veloster N ETCR voor het PURE ETCR, laat Hyundai zien dat supersportieve elektrische auto’s geen onhaalbaar toekomstbeeld zijn maar al bijna realiteit. Elektrische auto’s zijn niet alleen milieuvriendelijk en duurzaam, ze bieden ook veel rijplezier.

Autosport essentieel voor Hyundai

Autosport is een wezenlijk onderdeel van het erfgoed van Hyundai. In 2012 werd het Hyundai Motorsport-team opgericht, dat de eerste rallyauto van Hyundai ontwikkelde: de Hyundai i20 WRC. Daarmee nam het in 2014 voor het eerst deel aan het WRC. Elk jaar had het team meer succes en in 2019 veroverde het voor het eerst de wereldtitel. Afgelopen jaar werd Hyundai Motorsport opnieuw wereldkampioen in het WRC.

In 2018 kwam Hyundai Motorsport met de i30 N TCR voor het eerst uit in de circuitracerij. Gabriele Tarquini werd met de Hyundai de eerste wereldkampioen in deze raceklasse en in 2019 werd Norbert Michelisz wereldkampioen, opnieuw met de Hyundai i30 N TCR.

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties