Hyundai Motor Group onthult onbemande Ultimate Mobility Vehicle TIGER

Robots zijn in de toekomst niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Hyundai Motor Group, bestaande uit Hyundai, Kia en Genesis, loopt daarop vooruit met de ontwikkeling van Ultimate Mobility Vehicles: voertuigen met zowel wielen als geavanceerde robotpoten die op elke ondergrond uit de voeten kunnen. Na de Elevate Concept onthult Hyundai Motor Group nu TIGER, een elektrisch aangedreven onbemand voertuig voor het transport van ladingen over afgelegen en moeilijk begaanbaar terrein. Bekijk de video.

TIGER staat voor ‘Transforming Intelligent Ground Excursion Robot’. Het voertuig is ontwikkeld door de New Horizons Studio van de Hyundai Motor Group in samenwerking met softwarebedrijf Autodesk en Sundberg-Ferar, een industrieel ontwerpadviesbureau. New Horizons Studio heeft zijn hoofdkantoor in Mountain View, Californië, en werd eind 2020 opgericht voor het ontwikkelen van UMV’s. Daarbij wordt de techniek van robots, automotive design en elektrische voertuigen samengevoegd in één uniek concept.

‘Voertuigen zoals TIGER, en de technologieën die eraan ten grondslag liggen, geven ons de mogelijkheid om onze verbeeldingskracht te stimuleren’, aldus Dr. John Suh, hoofd van New Horizons Studio. ‘We zijn voortdurend op zoek naar manieren om de ontwikkeling en het design van voertuigen te heroverwegen en de toekomst van transport en mobiliteit opnieuw te definiëren.’

Net als bij de Elevate Concept, die Hyundai in 2019 onthulde op de Consumer Electronic Show (CES), zijn bij TIGER technologieën uit elektrische voertuigen en robots toegepast. Daardoor kan het voertuig zich eenvoudig op moeilijk begaanbaar terrein voortbewegen, veel beter zelfs dan de beste terreinvoertuigen.

Hyundai’s TIGER kan niet alleen als een gewone auto over (snel)wegen rijden, maar ook ‘lopen’ over moeilijk begaanbaar terrein. Daarvoor is TIGER behalve met wielen ook uitgerust met robotpoten die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. TIGER staat bovendien op een modulair platform waardoor verschillende carrosserieën op het chassis zijn te bevestigen, voor uiteenlopende doeleinden.

Waar de Elevate Concept zowel spullen als mensen kan verplaatsen, is TIGER een onbemand voertuig dat uitsluitend is bedoeld voor vrachtvervoer. TIGER beschikt over een grote laadruimte waarmee het bijvoorbeeld hulppakketten kan transporteren in gebieden waar gebruikelijke reddingsvoertuigen niet kunnen komen. Speciale technieken zorgen ervoor dat TIGER nauwelijks helt, waardoor de lading vrijwel horizontaal vervoerd wordt.

De eerste versie van TIGER is de X-1 (de X staat voor ‘experimenteel’) en brengt een breed scala aan technologische mogelijkheden en ontwerpexpertise samen. Het project wordt geleid door de New Horizons Studio van Hyundai Motor Group, in nauwe samenwerking met het toonaangevende softwarebedrijf voor technisch design Autodesk en industrieel ontwerpadviesbureau Sundberg-Ferar.

TIGER X-1 combineert de designcapaciteiten van Autodesk met Hyundai’s groeiende R&D-mogelijkheden op het gebied van mobiliteit. De samenwerking heeft geresulteerd in een enorm lichte maar tegelijk ook zeer sterke structuur, waarbij voor de robotpoten en bepaalde chassiselementen van TIGER X-1 gebruik is gemaakt van het sterke materiaal koolstofvezelcomposiet.

‘Bij het ontwikkelen van TIGER hadden we een robot voor ogen die de efficiëntie van wielbewegingen combineert met de specifieke mogelijkheden van een viervoeter om zo ook afgelegen locaties te kunnen bereiken’, aldus David Byron, Manager Design and Innovation Strategy bij Sundberg-Ferar. ‘Dankzij het modulaire platform is TIGER geschikt voor verschillende toepassingen, zoals het afleveren van vracht op moeilijk bereikbare locaties, bijvoorbeeld in gebieden die zijn getroffen door natuurrampen.’

Lees ook

LAATSTE BERICHTEN

Meer berichten

Facebook reacties